Search
Close this search box.

Vokal Jirkov – sobota 4. 6. 2016

Koncert sborů Cantica Bohemica, Comodo, Ventilky a především slovinského sboru Ipavska v rámci sborového setkání VOKAL JIRKOV.

Pár slov o koncertě od Mileny Sailerové -ředitelky ZUŠ Jirkov.
Překvapení bylo hned v úvodu koncertu – pozvání přijal slovinský velvyslanec v Praze, pan Leon Marc. Jeho návštěva potěšila a ještě víc to, že setrval tak dlouho, tak rád a přijal pozvání i na malý raut po samotném koncertě.
První skladbou, která ten večer zazněla, byla píseň Zdeňka Lukáše,replika órák Za naším huménkem. Byla takovým experimentem Ventilek. Zpívaly ji totiž hostům první den na radnici, a tak nějak se jim zalíbila, a tak si ji oba sbory zkusily v premiéře přímo na koncertě.
Po společné písni Ventilky na podiu osaměly a publikum potěšily jak klasickým repertoárem, tak i populárem. Poté se k nim přidal sbor chomutovského gymnázia, Comodo, a oba sbory pak společně na populární vlně pokračovaly.
Změna nastala až s příchodem PhDr. Vladimíra Frühaufa a sboru Cantica Bohemica. Ve svém programu představily lidové písně ve sborových úpravách. Příjemným překvapením bylo sólové vystoupení paní Dany Gončarovové, která svůj náročný part přednesla s jistotou a lehkostí. A když sbormistr požádal publikum o pomoc, sál se rozvlnil…..
A pak už se blížil závěr koncertu a tedy i slovinský host, komorní sbor Ipavska z Vipavy. Jeho koncertní repertoár byl velmi náročný, dokonale zazpívaný a projev všech zpěváků i velmi kultivovaný. Však také na letošním 10. Mezinárodním festivalu pěveckých sborů, Slovakia Cantat,replika óra získal sbor tři zlatá pásma. Publikum v sále bylo nadšené a aplaus zasloužený!
omega aqua terra replica V úplném závěru koncertu ještě následovaly společné skladby. Je to takové potěšení na závěr, kdy si sbory samostatně nastudují stejnou skladbu a v podstatě jen s jednou zkouškou ji přednesou. Krása společných skladeb spočívá především v mohutné síle hlasů. I na sobotním koncertě tomu tak bylo. Dirigování první skladby, Lotus iste, se ujal maestro Michele Josia. Další ze společných skladeb, Českou píseň, dirigoval PhDr. Vladimír Frühauf. A těmito společnými skladbami skončil i společný koncert čtyř sborů. Vy, kdo jste byli přítomni, mi zcela jistě dáte za pravdu,rolex replika že to byl velký umělecký zážitek, a že nám bude dlouho znít v uších i v srdcích.

Přejít nahoru