Search
Close this search box.

Cantica v Itálii

Za přísných hygienických opatření se v září Cantica Bohemica zúčastnila 20. ročníku mezinárodního festivalu Cori di Europa v Itálii. Sbor již po několikáté přijal pozvání mužského sboru Coro Monteverdi z italské Rudi (Udine).
Oba sbory se pak představily ve dvou koncertech – ve městech Codroipo a Palmanova. V kostelech, kde se koncerty odehrávaly, panovala přísná hygienická pravidla, která platila nejenom pro posluchače, ale i pro sboristy. Roušky mohli zpěváci odložit až po nástupu na pódium a při zpěvu museli dodržet dostatečné odstupy.
„Se sborem Cantica Bohemica nás pojí dlouholeté přátelství, a tak si velmi vážíme toho, že i v této nelehké době tak skvělý ženský sbor přijal naše pozvání,“ uvedl při setkání se starostou města Ruda prezident sboru Coro Monteverdi Moreno Valentinuzzi.
„Přijíždíme k vám s velkou pokorou a úctou k hostitelům, kteří museli vynaložit velké úsilí, aby se festival vůbec mohl konat. Italský národ je považován za veselý a bodrý, ale v roce 2020 také velmi statečný. Svou přítomností a zpěvem jsme jej chtěly podpořit,“ uvedla na koncertě naše sbormistryně Mgr. Dominika Valešková.
Nutno podotknout, že i v této těžké době život musí jít dál. Za určitých podmínek a při dodržování pravidel ani kultura nemusí umlknout. A to ostatně oba sbory dokázaly.
Dodejme, že Coro Monteverdi už v Litoměřicích vystupoval, a díky této akci pravděpodobně do Litoměřic možná už v roce 2021 opět zavítá. Je to mimo jiné i přáním nynější sbormistryně CM Miri Fabjan, která byla výkonem českého sboru nadšená a dokonce si vyžádala notové party některých skladeb.

Přejít nahoru